#Niet Lullen Maar Poetsen

Ons team gaat de handen uit de mouwen steken op Lesbos voor mensen op de vlucht

Of kies een eigen bedrag en stort jou financiële bijdrage op rekeningnummer:

NL66 INGB 0796 7444 16 onder vermelding van BWCteam234lesbos

Van onmacht naar daadkracht

Met behulp van de organisatie Because We Carry en hun briljante 'estafette systeem', nemen wij 19 t/m 26 april april het stokje over en gaan met een team één week kamp Moria/ Kara Tepe draaiend houden! Wij gaan ervoor, maar we hebben hulp van het thuisfront nodig!


Waarom naar Lesbos?


Ondanks de Turkije deal van 2016 blijven de mensen op de vlucht naar Griekenland komen. Op dit ogenblik (najaar 2019) zitten 30.000 vluchtelingen vast op de Griekse eilanden. Bijna de helft van hen, zo’n 13.000, in het overvolle en gevaarlijke eerste-opvangkamp Moria op Lesbos. Het voormalige legerkamp in de heuvels is berekend op max 3000 mensen die er korte tijd verblijven. Nu verblijven er 10.000 vaak getraumatiseerde vluchtelingen extra. Omdat zij er maanden en soms jarenlang “opgesloten” zitten is Moria regelmatig een akelig, vies, explosief en dodelijk kruitvat. Degenen die “geluk” hebben, zwangere vrouwen, moeders met jonge kinderen, gehandicapten of kwetsbare gezinnen- worden soms overgebracht naar campus Kara Tepe, een paar km verderop aan de kust. Kara Tepe is een container“dorpje” en een voorbeeld van hoe het beter kan. Er wonen 1300 mensen.

Via Because We Carry gaan er wekelijks teams van vrijwilligers naar Lesbos om daar mensen op de vlucht te helpen. Met elkaar lopen we een lange estafette en elk team neemt voor een week het stokje even over om de kampen draaiende te houden.

Naast het uitdelen van het broodnodige als eten, tenten en droge kleren, proberen de teams van BWC ook een glimlach, respect en wat hoop te brengen. We houden van daadkrachtige naastenliefde en het motto is dan ook #‎nietlullenmaarpoetsen.

Om hulp zo relevant en efficiënt mogelijk te laten zijn, wordt er ter plekke bepaald waar het meeste behoefte aan is. Voor het handen-uit-de-mouwen-werk hebben we goedkeuring van de UNCHR en we werken dagelijks intensief samen met andere hulporganisaties, zoals o.a. Movement On The Ground en The Giving Food Truck.

De teams van vrijwilligers zorgen voor hun eigen sponsoring; elke gedoneerde euro komt zo rechtstreeks bij zijn doel terecht.

www.becausewecarry.org

Wat hebben we nodig?
Minimaal €8000

Daarmee kunnen we zorgen voor:

7 x 1300= 9100 ontbijtjes per week

Kleding, buggy’s, babydragers, jassen, schoenen

Muziek, dans en fitnessactiviteiten

Koffie, thee en yoga in de Yurt

Kinderactiviteiten

Welkomstpakket met o.a. beker, bord, bestek

Op dit moment is er veel geld nodig om de mensen die aankomen tandenborstels, luiers, kleding, bord en bestek etc te kunnen geven. Wij willen er alles aan doen om deze mensen hiermee te kunnen helpen.
En wat kunnen jullie doen om ons daarbij te helpen? Doneer; elk bedrag is goed.
Iedere euro die je doneert geeft letterlijk aan iemand een kans om te overleven. Dus zelfs het kleinste bedrag maakt een groot verschil daar.


Wie gaan naar Lesbos?


Marihuela BeltZora van Rooij


Linthe van Rooij


Julissa Zwemmer

Welke drie mensen komen ons team nog versterken? Bel Marihuela 0626248484

Wij, Zora, Linthe, Julissa en Marihuela hebben besloten om iets te gaan doen voor de vluchtelingen die in één van de vluchtelingenkampen in Griekenland zitten. We hebben niet de illusie dat we in één week de wereld kunnen veranderen, maar misschien kunnen we in die week net het verschil maken.

Wie dacht dat de vluchtelingencrisis momenteel volledig onder controle is, en dat vluchtelingen geen hulp meer nodig hebben, heeft het helaas mis. Hoewel de vluchtelingenstromen naar Europa zijn afgenomen, leven veel vluchtelingen nog steeds onder bizarre omstandigheden in vluchtelingenkampen. Voor de meeste vluchtelingen vormen enkele Griekse eilanden momenteel een schuilplaats voor het gevaar dat ze probeerden te ontvluchten – met name het eiland Lesbos, dat meer dan 57% van de totale aankomst per schip in Griekenland ontving.

Vluchtelingen die, na een vaak barre tocht op zee, Lesbos hebben weten te bereiken moeten zich eerst laten registreren in kamp Moria. Dat is een voettocht van 80 kilometer.


Van 19 tot en met 26 april 2020 gaan wij samen naar Lesbos als vrijwilligersteam naar de vluchtelingkampen Moria en Kara Tepe. Wij doen dit via Because We Carry. Deze stichting doet fantastisch werk voor mensen die alles wat ze bezaten achter zich lieten om te vluchten naar een veiliger oord. Vluchtelingen in Kara Tepe slapen daar in een tijdelijk onderdak, soms voor maanden, soms voor jaren


Als team moeten we €8000 op halen. met dit budget kan het kamp een week draaiende worden gehouden. Er is grote behoefte aan noodpakketten. Voor €11 kan er een noodpakket worden gemaakt. Wij hebben continu contact met Because we Carry, om te kijken hoe we het beste kunnen helpen. Hiervoor hebben we ons streefbedrag omhoog bijgesteld, namelijk €12.000! Met de extra €4000 kunnen we de mensen noodpakketten geven, de babies melk, de kinderen eten.

Wij willen helpen.


Onze vraag aan jou is: Wil jij ons helpen?