Gedeeld leiderschap en volgerschap

Holding Space

'Leiding geven zonder leiding te geven'

De samenleving verandert in een rap tempo. Protestpartijen winnen terrein, de disruptieve burger laat zijn ongenoegen luid horen en de oude paternalistische leiderschapsontwikkelingen- en sturingsdogma’s voldoen niet meer.

Mede hierdoor onderzoeken wij al een aantal jaar nieuwe organiseerprincipes en andere vormen van leiderschap. De focus van onze zoektocht ligt op het onderzoeken en uitproberen van nieuwe organiseerprincipes en andere vormen van leiderschap. Deelnemers en spaceholders brengen daarbij gelijkwaardig hun eigen wijsheid in tijdens de proeverijen. Zoals zij dat ook doen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden in hun organisatie.

Door samen tijdens onze proeverijen ervaringsgericht te leren, kennis uit te wisselen en diepgaand in gesprek te gaan over waar we dagelijks mee te maken hebben in onze organisaties, zijn er verfrissende perspectieven gezocht en gevonden. De opbrengst van eerdere Proeverijen smaakt naar meer, naar verder onderzoeken met elkaar.

Prettig oncomfortabel

Elke proeverij is opgezet vanuit verschillende perspectieven, die het thema spannend maken. ‘De kracht van intentie’, ‘Binnensluiten zonder buitensluiten’, ‘Onzichtbare zichtbaar maken’ en ‘Conflict als start van creatie’ zijn thema’s die de revue al zijn gepasseerd. De weerbarstige praktijk biedt altijd weer voldoende aanknopingspunten om verder te onderzoeken!

Een aantal werkende principe die we gevonden hebben keren elke Proeverij terug. Zo zoeken we met een hoge intentie en lage verwachtingen. We zoeken samen met huid en haar, niet gehinderd door de gebaande paden. Zo is er ‘de perspectiefpunt’: we nodigen iedereen uit om, voorbij de eigen rol van deelnemer – initiatiefnemer, voluit de eigen kwaliteiten en kennis in te brengen. We benadrukken dat we aan het proeven zijn, aan het uitproberen, voor iedereen is er elke keer weer de vrijheid in keuze; stap ik in? En het allerleukste; we ‘stapelen’ en mogen glorieus ten onder gaan, gewoon omdat we aan het leren zijn!

Hoge intentie, lage verwachting

Met welke intentie (opzet, bedoeling, ambitie) ben je waar je bent en doe je wat je doet. En waarom met deze mensen? Hopen, wensen, proberen, willen of commiteren hebben een verschillende mate van intentie en hebben invloed op de gewenste resultaten. Is er ego, angst? Een diep verlangen? Het is nog een hele kunst om je zuivere intentie te achterhalen, ontdaan van bijbedoelingen. En om die te koppelen aan zuivere samenwerkingen, terwijl het je lukt om verwachtingen los te laten. Opdat er vrije ruimte ontstaat, ruimte om samen te zoeken. Om werkelijk vanuit een gecommitteerde hoge intentie, te laten ontstaan wat je vooraf niet eens had kunnen bedenken. Een spaceholder kan geduldig wakker blijven en behoedt de vrije ruimte van verstoringen.

We are in this together

Holding Space is gedeeld leiderschap en volgerschap tegelijkertijd. Een spaceholder weet de waarde van haar wijsheid, zonder monopolie op de waarheid te hebben. Ze deelt haar perspectief en stapelt met de perspectieven van de anderen. Ze geeft alles wat ze heeft in de wetenschap dat er meer schouders zijn om te dragen, meer handen om te bouwen en meer harten om te weten.

Own yourself

Een spaceholder is zelf-bewust en is immer bereid weer een laag van zichzelf te ontdekken. Ze is verantwoordelijk en geeft haar best mogelijke antwoord op de huidige situatie. Indien vervuild door de weerbarstigheid van het leven zelf, ruimt ze zichzelf telkens weer op. Ze rust als ze moe is, pakt aan als het haar moment is en geeft expressie aan haar unieke zelf opdat we samen kunnen stapelen.

We zijn met wat is

Een spaceholder is als een rivier die weet dat ze op weg is naar de zee. Ze meandert en vindt de meest moeiteloze weg. Geduldig slijt ze haar bedding door rotsen heen, indien nodig neemt ze risico door zich over te geven als een waterval die alleen zo haar weg verder vindt. We verdragen en verduren. We zijn met wat is en verzetten ons niet tegen ongemak, stroomversnellingen of de tijd die het kost om te komen bij ons hoogst haalbare doel.

Team Holding Space

Het initiërende team, de spaceholders, onderzoekt en doorleeft de thema’s voorafgaand aan de Proeverij. Deze intensieve voorbereiding maakt dat de gekozen werkvormen voelen als een goed zittende jas. Belangrijk want het ervaringsgerichte werken en de dialogen zijn erop gericht ook frisse, nieuwe antwoorden te vinden. Kenmerkend aan de thema’s is dat zij zorgen voor spanning, uitdaging en schuring.